9.7.12

Summer Bliss + Week 1


Η πρώτη εβδομάδα της καλοκαιρινής πρόκλησης πέρασε κιόλας.
Το πρώτο από τα highlights του φετινού καλοκαιριού είναι το πρώτο μας κηπάκι. Μην φανταστείτε τίποτε μεγάλο -για ένα τοσοδούλι μπαλκονοκηπάκι μιλάμε. 

Όλα ξεκίνησαν με την παιδαγωγική μέθοδο Μοντεσσόρι, η οποία πολύ ταιριάζει με το στυλ και το ύφος μας σαν οικογένεια. Δε μπορώ να πώ ότι την ακολουθώ κατά γράμμα, αλλά εφαρμόζω αρκετές από τις αρχές της. Όποιος έχει διαβάσει λίγα λόγια ξέρει ότι αναπόσπαστο κομμάτι της θεωρίας είναι η επαφή του παιδιού με τη φύση ως μέσο για την εκμάθηση πολλών δεξιοτήτων και γνώσεων.
Το πιο σημαντικό μέσο για την επαφή αυτή είναι ο μικρός κήπος. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με οδηγίες, ακόμη και για παιδιά που είναι στο στάδιο του toddler, δηλαδή μεταξύ 12-18 μηνών. 

Στο σημείο αυτό να σημειώσω υπογραμμίσω ότι η μόνη επαφή που είχα ως τώρα με τη φύση περιοριζόταν στις εκπομπές του discovery channel. Μέχρι του σημείου που θαυμάζεις μεν, αλλά δεν λερώνεσαι δε (δεν έχω χειρότερο από την αίσθηση του χώματος στα χέρια μου). Ως φαντάζεστε, μου φαινόταν βουνό να καταφέρω να μάθω στα παιδιά πώς να φτιάχνουν κήπο. Ξεκινήσαμε λοιπόν από το μηδέν:
Πέρσυ αγοράσαμε ένα βιβλίο που μιλούσε για κήπους και για το πώς φροντίζουμε τα φυτά.
To φθινόπωρο που πέρασε προμηθευτήκαμε ποτιστίρια και σπρέυ νερού (αυτά αποδείχθηκαν παντελώς άχρηστα -εκτός και αν χρησιμοποιηθούν για μπουγέλο)
Την άνοιξη διαλέξανε σπόρους -ντοματάκια τύπου cherry
(εγώ δεν κατάφερα να αντισταθώ σε λίγους βασιλικούς και μέντες)
...και αρχίσαμε:


 Το αποτέλεσμα μας έχει αποζημιώσει αφάνταστα!
Εντάξει, λερωθήκαμε τελικά... και λασπωθήκαμε...
και ατυχή περιστατικά είχαμε, 
όπως όταν άδειασε ένα κουβαδάκι με χώμα στο σαλόνι μας (αξέχαστη εμπειρία!)
 ΑΛΛΑ τα ντοματάκια βγήκαν! Τα πιτσιρίκια τα κοιτάζουν και τα χαϊδεύουν κάθε μέρα...
...όπως επίσης κάθε μέρα τσακώνονται για το ποιός πότισε τα πιο πολλά (πφφφφ)
και όλοι είμαστε χαρούμενοι!!!

***********************

H ανάρτηση αυτή είναι μέρος μιας φωτογραφικής πρόκλησης 
για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

8 σχόλια:

  1. Καλησπερα!!Πολυ ομορφη η ιδεα σου να συμμετεχουν και τα παιδια στον μικρο σας λαχανοκηπο!!Αντε καλη σοδεια σας ευχομαι!!Καλοφαγωτα!!Φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ιδέα να βάλεις τα παιδιά στο κόλπο...και κάνουν κάτι δημιουργικό διασκεδάζοντας και νιώθουν και καλά...
    Κι έβγαλε ντοματάκια η ντοματιά!!! Τέλεια!
    Εγώ ακόμα περιμένω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και οι δικές μας ήταν "σε άρνηση" για να βγάλουν, μέχρι που μας συμβούλευσαν και τις μεταφέραμε στο νότιο μπαλκόνι που έχει όλη μέρα ήλιο. Πριν τις είχαμε στο μεγάλο-με-όλα-τα-κομφορ μεν, βορινό δε, μπλακόνι, αλλά αυτές θέλαν ήλιο και ας είναι μες το στριμωξίδι τώρα. Τί να πεις!

      Διαγραφή
  3. Καταπληκτική η ιδέα σου και μπράβο σου που βάζεις και τα παιδάκια σου μέσα σ' αυτό.. τα παιδιά μπορούν να μετατρέψουν τα πάντα σε παιχνίδι οπότε λογικό να κρατάνε σκόρ. Πριν μετακομίσουμε εδώ είχαμε κάνει και εμείς μια απόπειρα για δημιουργία λαχανόκηπου.. μπορεί ντομάτες να μην φάγαμε αλλά οι πιπεριές ακόμα βγαίνουν.. το Πάσχα που ήρθαμε κρεμόνταν υπομονετικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σας Οικογένεια Bliss (έτσι σας φωνάζω, εγώ)! Εσύ είσαι άλλη μία μαμά που αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα και συμφέρει,χιχι! Η αλλιώς Βιονική Γυναίκα!!! Μπράβο σας, ξανά! Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή η προσπάθεια οι φώτο και η σύνθεσή με ξετρέλαναν!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κathy & Callie
    πολλές ευχαριστίες για τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λατρευτό το μπαλκονοκηπάκι σας!!! Η φωτογραφία πολύ πολύ όμορφη, σαν αφίσα!! Πολύ ωραία ιδέα για τα παιδιά, αποκτούν κι αυτά διαφορετικές ασχολίες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...