2.11.12

Everyday life documented


 Kαθώς προχωρούν οι μέρες και προσαρμοζόμαστε στην νέα πραγματικότητα ως πολύτεκνη οικογένεια, εντυπωσιάζομαι ολοένα και περισσότερο με τις αντιδράσεις του κόσμου.

Δεν περνάει μέρα που να κυκλοφορήσω στο δρόμο με τα παιδιά και μη σταθεί κάποιος να σχολιάσει κάτι για το... πλήθος μας.

Αναρωτιέμαι, τόσο άμαθοι είμαστε ως λαός στα "πολλά παιδιά";
Οι παπούδες μας σχεδόν όλοι προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες.
Πότε προλάβαμε και ξεχάσαμε;

Κάθομαι λοιπόν εδώ στη γωνιά αυτή του σύμπαντος να γράψω μερικές απαντήσεις που ίσως κάπως, κάπου, κάποτε φτάσουν σε αυτιά ακοόντων, ώστε να μην ξαφνιάζονται τόσο στη θέα των πολυτέκνων.

Μερικές τυχαίες ερωτήσεις που δέχθηκα αυτές τις μέρες.
"Πώς τα βγάζεις πέρα;;;"
"Τέσσερα παιδιά τόσο νέα! Και όλα σε κοντινές ηλικίες! Πότε πρόλαβες;"
"Μη μου πεις ότι θα κάνετε κι άλλο"

  • Πώς και κάνατε τόσα παιδιά; (δεν το έβγαλα από το μυαλό μου, έχει τεθεί όντως)
Προφανώς μας αρέσουν τα παιδιά, τα θεωρούμε δώρα, σταλμένα από το Θεό.
Επίσης, στο μεγάλωμα των παιδιών ο καθένας κάνει αυτό που θεωρεί "το καλύτερο" και εμείς πιστεύουμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα όταν είναι πολλά μαζί, σε κοινωνία. Μαθαίνουν νωρίς πολύτιμες αρετές όπως: την υπομονή, το μοίρασμα, την ανοχή του διπλανού ακόμη και στη χειρότερη στιγμή του, την έγνοια για τους άλλους, το ξεπέρασμα του εγωισμού. Και είναι πολύ διαφορετικό από το σχολείο. Στο σπίτι πρέπει να μοιραστούν εκτός των άλλων και το χάδι ή την προσοχή της μαμάς ή του μπαμπά, πράγμα πολύ επώδυνο αλλά άκρως παιδευτικό. Δε μιλάω φυσικά για στέρηση, μην παρεξηγηθώ, αλλά για ένα "άφημα". Μοιάζει κάπως με τη γνώση ότι αυτό που θέλω τόοοσο πολύ, αποκλειστικά δικό μου, δε χάθηκε ο κόσμος να μην έρθει τώρα αμέσως, ή ίσως, και να το χαρίσω γενναιόδωρα στον αδερφό. Είναι μια απελευθέρωση από την αίσθηση ότι οι ανάγκες μου είναι πάνω από όλα.

  • Πώς τα καταφέρνεις; (το πιο κλασικό ερώτημα)
Δεν τα καταφέρνω, ειλικρινά, αλλά προσπαθώ.
Δεν έχω πάντα υπομονή -οι δικοί μου μπορούν να σας διαβεβαιώσουν γι'αυτό.
Δεν έχω πάντα στρωμένα κρεβάτια και καθαρό σπίτι.
Όμως δεν ζούμε και στο χάος. Υπάρχουν κανόνες και πρόγραμμα και ο καθένας ξέρει τη θέση του σε αυτό. Όσο πιο πολλά είναι τα παιδιά, παρατηρώ ότι τόσο πιο καλά ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα και τους κανόνες.
Φροντίζω να υπάρχει πάντα ζεστό φαγητό και γλυκό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι  μαγειρεύω μόνο 3 φορές την εβδομάδα και ανά δυο μέρες τρώμε το ίδιο. Επίσης φροντίζω να έχουμε πάντα καθαρά ρούχα. Εκτός από αυτά τα δυο, σε όλα τα άλλα εξωτερικά δεν δίνουμε και πολλή σημασία.
 Η βασικότερη απάντηση όμως σε αυτό το ερώτημα είναι ότι έχω ένα σύζυγο που είναι εδώ από όλες τις απόψεις και χωρίς αυτό το δεδομένο δε θα γινόταν τίποτε.

  • Καλά, πώς δεν έχεις τρελαθεί ακόμη;
Η αλήθεια είναι ότι και 'γω αναρωτιέμαι!
Βλέπω όμως ότι με κάθε παιδί γίνομαι πιο καλή μαμά και δε μιλάω μόνο από πλευράς εμπειρίας.  Μιλάω για την ευκολία να αφήνομαι στα ίδια τα παιδιά, να τα χαίρομαι και να με χαίρονται χωρίς να στριμωχνόμαστε σε ψυχαναγκαστικά "πρέπει" και "μη", αλλά ούτε και να γλιστράμε στο χαώδες της παιδικής φύσης.
Αυτό από μόνο του είναι πολύ απελευθερωτικό και εξαλείφει τις εντάσεις.
Έπειτα κάθε νέο παιδί έρχεται...με τα δώρα του. Δώρα για όλη την οικογένεια. Αλλάζει τη δυναμική της ομάδας και φέρνει ωραίες ισορροπίες, ή ανατρέπει αυτό που στα οικονομικά λέμε "ασταθή ισορροπία" εννοώντας την ισορροπία που έχει επέλθει σε λάθος επίπεδο και άρα θέλει διόρθωση. Ξέρετε, όπως το μοναχοπαίδι που είναι πάντα ήρεμο, απλώς και μόνο διότι κανείς ποτέ δεν διεκδίκησε το χώρο του... μέχρι τη στιγμή που αποκτάει αδερφάκι.

  • Θα κάνετε και άλλο;
Πόσο θα' θελα να μην το ρωτάτε αυτό, αλλά και πώς να το ζητήσω χωρίς να ακουστεί άσχημα; Δεν φανταζόμουν καν ότι θα έφτανα στα τέσσερα αν αυτό απαντάει κάπως στην ερώτηση...

Κλείνοντας κάπου εδώ, να ζητήσω μια χάρη.
Αν κάπου, κάποια μέρα δείτε στο δρόμο σας μια μαμά με περισσότερα από δυο παιδάκια,
μην την κοιτάτε καλά καλά σαν εξωγήινο... σας βλέπει ακόμη κι αν προσποιείται πως όχι.
Α! και αν μπορείτε να τη βοηθήσετε με το καρότσι ή τα ψώνια της θα σας είναι ευγνώμων. 

Για να μην το βαρύνουμε πολύ όμως, ακούστε τί λέει ένας ακόμη κύριος με 4 παιδιά!


27 σχόλια:

  1. Πόσο σας χαίρομαι!!Δυσανασχετώ και στεναχωριέμαι σε συζητήσεις με φίλες που βλέπουν τα παιδιά σα βάρος..συγκεκριμένα προτιμούν να κάνουν μόνο ένα παιδί γιατί βαριούνται λέει να έχουν πολλές ευθύνες...να 'στε πάντα καλά και να χαίρεστε τα αγγελούδια σας!!Ειρήνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To ίδιο ισχύει και όταν είσαι παντρεμένος και ΔΕΝ έχεις παιδιά!Εκεί να δεις ΠΩΣ σε αντιμετωπίζουν!Μέχρι και τηλέφωνο γιατρού ειδικού για εξωσωματική μου έχουν δώσει.
    Νομίζω πως η πλειοψηφία των ανθρώπων αντιδρά με αγένεια(συνειδητή ή ασυνείδητη,εσκεμμένη ή μη)σε οτιδήποτε μη συνηθισμένο.Και συνηθισμένο τις τελευταίες 2 δεκαετίες είναι κάθε παντρεμένο ζευγάρι να κάνει 2 παιδιά.Κάτι πάνω ή κάτω από αυτό το απόλυτο νούμερο είναι άξιο προσοχής...
    Γι'αυτό κάνω κι εγώ μια παράκληση,δεν ρωτάμε σε όσους δεν έχουν παιδάκια ακόμα ή δεν θέλουν να έχουν ούτε στο μέλλον "Γιατί δεν έχετε παιδάκια;" ή "Πότε θα κάνετε παιδάκι;"

    Ο καθένας από εμάς είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει εφόσον ΔΕΝ ενοχλεί τον διπλανό του.Και δεν πιστεύω τα 4 παιδάκια σου(ζωή να 'χουν)ή τα 0 δικά μου να ενοχλούν κάποιον...ενοχλούν;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Marian μου, είστε ευλογημένη οικογένεια και αυτό που ζείτε εσείς οι γονείς και τα παιδιά σας είναι ανεκτίμητο και κανείς δεν πρόκειται να το καταλάβει αν δεν βρίσκεται στην ίδια θέση! Εγώ, μεγαλωμένη ανάμεσα σε άλλα 6 αδέρφια, μπορεί να μην είχα πληθώρα υλικών αγαθών, κέρδισα όμως άλλα πράγματα, πιο σημαντικά και τώρα που έχουμε μεγαλώσει όλοι και σιγά σιγά ο καθένας μας δημιουργεί τη δική του οικογένεια, γεννώνται άλλα συναισθήματα και άλλοι δεσμοί, αναπολούμε στιγμές των παιδικών μας χρόνων και γελάμε ... πέρασα όμορφα τώρα που το σκέφτομαι!

    Όμως στο ίδιο μοτίβο ερωτήσεων κυριαρχεί και η κλασική ερώτηση "άντε, πότε θα κάνεις το δεύτερο;" ή "ααα, άργησες να κάνεις το δεύτερο, θα έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας, τώρα πρέπει να το κάνεις" κι άλλα παρόμοια ... Μπορώ να σου πω ότι αισθάνομαι το ίδιο "ένοχη" με τέτοιου είδους συμπεριφορές!

    Να σας έχει ο Θεός καλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα πάντως η θέα σου στο δρόμο θα με γέμιζε ελπίδα!!! Δε μπορούμε να μάθουμε στους άλλους να μας κοιτούν όπως ίσως πρέπει, μπορούμε όμως εμείς να αντιμετωπίζουμε με το σωστό τρόπο τα βλέμματα και να μην αισθανόμαστε άβολα, γιατί ξέρουμε ποιοι είμαστε και γιατί. Άλλωστε τα παιδιά είναι κάτι που δεν προγραμματίζεται ούτε είναι στο χέρι μας, τουλάχιστον όλων... Πάντως ένα σπίτι με πολλούς αγγέλους είναι καλύτερο από ένα με λιγότερους. Να είστε πάντα υγιείς και ευτυχισμένοι με τους αγγέλους σας και να σας έρχονται ευλογίες με κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλό! Και έγραψες μόνο τα "διακριτικά" σχόλια. Έχουμε ακούσει και πολύ χειρότερα, όπως "τηλεόραση δεν έχετε στο υπνοδωμάτιο;" και άλλα τέτοια απαράδεκτα... Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε τρία (προς το παρόν) παιδιά και όπως λες κι εσύ τα θεωρούμε "δώρα".
    Να είστε πάντα καλά και να περνάτε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν ανακοίνωσα ότι ημουνα έγκυος στο 3ο, έπαθα μεγάλο σοκ απο το πως υποδέκτηκαν την εγκυμοσύνη οι γυναίκες στο περιβάλλον μου. Ενώ οι αντρες χάρηκαν και μου εδιναν συγχαρητήρια, η μανα μου, η πεθερά μου, η αφεντικίνα μου, οι φίλες μου ήταν απο αμήχανες μέχρι εντελώς αρνητικές. Δε βαριέσαι. Μπορεί να έχει το ζόρι του, αλλά όλα τα όμορφα στη ζωή έχουν το ζόρι τους.
    Με συναδελφική αλληλεγγύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πραγματικά χαίρομαι πολύ τις οικογένειες με πολλά παιδιά.. θα ηθελα πολύ μεγάλη οικογένεια αλλα.. όπως ειπώθηκε και από άλλες κοπέλες αυτά δεν μπορείς να τα προγραμματίσεις! είναι ευλογία αλλά όντως τωρα πια στην Ελλάδα είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα που οι οικογένειες σκέφτονται με άλλο τρόπο τον αριθμό των μελών που θα αποκτήσουν!! εδώ πάντως είναι συνηθισμένο οι οικογένειες να έχουν πολλά πολλά μέλη, βεβαια εδώ η βοήθεια που εχουν οι μητέρες είναι πολύ μεγάλη!! είστε μια ευλογημένη οικογένεια που πρέπει να αποτελεί πρότυπο στην σημερινή κοινωνία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η θεα μιας μαμας με 4 παιδια μονο εικονα για παραδειγμα ειναι. Γιατι οτι παιρναω εγω το περνας και εσυ στο διπλο. Μου αρεσε η απαντηση στην δευτερη ερωτηση. Μα για ολες ετσι ειναι νομιζω. Απλα να σου ζησουν. Ειναι κουκλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντα κάτι θα πούνε κάποιοι...μη δίνεις σημασία..να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πλάκα έχουν αυτές οι ερωτήσεις! είναι η γνωστή περιέργεια όλων! είναι πολύ όμορφο να έχεις πολλά παιδιά.. τα παιδιά είναι ευτυχία! :) σε συγχαίρω, δίνεις πολύ σωστό παράδειγμα.. φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα παιδιά είναι ευλογία. Χρειάζεται μεγάλη αυτοθυσία γιατί βάζεις πάντοτε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου και αφήνεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα σε όλες τις πτυχές της ζωής. Είναι ωραίο να μεγαλώνεις μαζί με άλλους, να σπάζει η δυαδικότητα και να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από μια σχέση και αλληλεπίδραση πολυπρισματική. Από την άλλη τίθεται ο προβληματισμός της διαφοράς μεταξύ της τεκνογονίας και της τεκνοτροφίας. Εάν μια γυναίκα μεγαλωσει σωστά 2 παιδιά έχει κάνει το ίδιο έργο παρά εαν η ίδια γυναίκα (μιλάω για την ίδια μην το πάρεις προσωπικά) μεγάλωνε 3-4 και δεν είχε ενέργεια και δυναμη να τα μεγαλώσει το ίδιο σωστά. Ο καθένας μετρά τις δυνάμεις του (ψυχικές, οικονομικές, κοινωνικές) και τα μέτρα στήριξης που έχει, τη στάση ζωής και αποφασίζει. Μια φορά σε μια εκδρομή, μια κοπέλα έδωσε το 5μηνο που ήταν και το 5ο της μωρό στον σύζυγο να το πάρει βόλτα στο δάσος. Το μωρό ήταν χεσμένο αλλά δεν τους πείραζε να το κρατούν έτσι 40λεπτά και να το αλλαξουν μετά. Εγώ θα φρίκαρα να ένιωθα έτσι το μωρό μου. (Ίσως και λάθος μου).Αυτό όμως μπορεί να το κάνει και κάποιος που έχει μόνο ένα μωρό, ενώ ένας που έχει 5 να τα έχει όλα καθαρά. Γι 'αυτό είναι τα πάντα σχετικά, δυναμικά και παντοτε ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ...
    Να σου ζήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη ανάρτηση!!! Μακάρι, μακάρι να είχαμε την ευλογία σας!!Να σας ζήσουν και να είστε ευτυχισμένοι.Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο βρε κορίτσι! Μην ακούς κανένα! Οι μεγάλες οικογένειες είναι ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. να τα χαίρεστε!και δεν ξερω τι αλλο μπορει να ακούσεις μα να είσαι σίγουρη πως οι περισσότεροι πολύ θα ήθελαν να έχουν την ευλογία μιας χαρούμενης μεγάλης οικογενεις,ό,τι και να λενε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαντάζομαι κυριακάτικα μεσημέρια γύρω από το τραπέζι μαζί με παππούδες και γιαγιάδες ( χαμός ) Πολύ σας ζηλεύωωωωωω !!!!! Φιλιά από ένα μοναχοπαίδι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λάτρεψα αυτήν σου την ανάρτηση! Να χαίρεστε τα κουκλιά σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εγώ πάλι τη ζήλεψα την ανάρτηση...Κι αν θα σε έβλεπα στο δρόμο σίγουρα θα σε χάζευα και θα σκεφτόμουν από μέσα μου : πωπω 4 παιδιά !!! τι τυχερή που είναι !! Να τα χαίρεσαι και να τα καμαρώνεις και μη σου πω να κάνεις κι άλλο άμα θέλεις!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ξαδερφη μου εχει 4παιδια με διαφορα 3 χρονια το καθενα... τελικα πολλα μαζι μεγαλωνουν πιο ευκολα απ οτι ενα μοναχοπαιδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εγώ σίγουρα θα σε κοίταζα στο δρόμο και θα σε ρωτούσα όλα αυτά τα κλισέ. :) :)
    όχι όμως από κακία ή από μικρότητα.. με θαυμασμό και απορία για κάτι που νοιώθω πως δεν μπορώ να κάνω εγώ. Ναι δεν είναι πια τόσο συχνό και ναι εγώ δεν ονειρευόμουν μια μεγάλη οικογένεια και ουτε πιστεύω ότι θα τα κατάφερνα. Όμως ακριβώς αυτό σε κοιτάω με θαυμασμό και απορία.. μα πως μπορεί και τα καταφέρνει και φαίνεται καλά αφού εγώ δεν θα μπορούσα (ή έτσι νομίζω).
    Σε κάθε περίπτωση θα σε βοηθούσα και με ένα και με δύο και με τρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Α, πες στον επόμενο, δεν είναι μόνο αυτά που βλέπετε, έχουμε άλλα 4 στο σπίτι, αλλά τα βγάζουμε έξω λίγα - λίγα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μόλις ανακάλυψα το blog σου..και διαβάζω παλιές αναρτήσεις..με χρονοκαθυστέρηση, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ!!
    Σε αυτή την ανάρτηση στάθηκα γιατί με εκφράζει απόλυτα αυτόν τον καιρό!! Σαν να περιγράφεις και την δική μου καθημερινότητα....τα γράφεις όμως τόσο ωραία!!! Δεν σχολιάζω ένα ένα γιατί θα έγραφα ολόκληρο σεντόνι..συμφωνώ όμως σε όλα..όλα όμως ακριβώς όπως τα λες!! Δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα!
    Φαντάζομαι ότι τώρα θα έχεις και άλλα παιδάκια..ίσως το λέει σε κάποια άλλη γωνίτσα του blog, αλλά τώρα το ανακάλυψα οπότε ακόμη το ψάχνω...
    Είμαι καινούρια στις Bloggoγειτονιές και χάρηκα πολύ που σε βρήκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σήμερα ανακάλυψα το blog σου μέσω του link party της Μάχης! Εγώ έχω 3 παιδιά σε μεγάλη ηλικία και μάλιστα το 3ο το έκανα και έχει διαφορά από το πρώτο 14 χρόνια! Και όλοι με ρωτούσαν μα τώρα που ξεμπέρδεψες μπαίνεις ξανά στην διαδικασία του μωρού; Μπράβο κοπέλα μου και σου εύχομαι να είσαι καλά γερή και με αντοχές γιατί τότε θα είναι όλα τους καλά! Την καλημέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλώς σε βρήκα μέσα από το link party της Μάχης!
    Ένα θα σου πω..η πεθερά μου έχει 6 παιδιά ( εγώ παντρεύτηκα τον 4ο κατα σειρά), η κουνιάδα μου έχει 5 και εγώ ακόμα δεν μου έχει δώσει ο Θεός κανένα ζωντανό ( είχα κάποιες αποβολές), αλλά πραγματικά θα ήθελα όσο το δυνατόν περισσότερα, γιατί όσες δυσκολίες έρχονται με τα παιδιά, άλλες τόσες ευλογίες έρχονται μαζί τους!!!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να είσαι καλά γλυκιά μου! Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου και άσε τους άλλους να κοιτάζουν, να απορούν και να υποθέτουν. Τα παιδιά είναι ευλογία. Το κατάλαβα από το 1ο μου, το συνειδητοποίησα καλύτερα τώρα με το 2ο. Φαντάσου εσύ που έχεις και 4! Είσαι τετράκις ευλογημένη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το ότι είσαι μαμά τεσσάρων, σύζυγος, νοικοκυρά και blogger μόνο ως παράδειγμα προς μίμηση μπορεί να το δει κανείς... Αν ξέρεις και κανένα δοκιμασμένο κολπάκι για να συνεργάζονται αρμονικά τα μικράκια, εδώ είμαι! (από το πάρτυ της Μάχης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να χαίρεσαι τα 4 παιδάκια σου!!

    από το πάρτυ της Μάχης έρχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Tέλειο κείμενο!!! Αληθινο και τυπωμένο πολύ "ευγενικά"! Να σου ζήσουν τα 4 αγγελούδια σου! Να είστε γεροί να τα καμαρώνετε κάθε λεπτο! (από το πάρτυ http://mommasdailylife.blogspot.gr/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...