12.11.16

The Al Hammam in Plaka

Πώς είστε αυτό το Σάββατο φίλοι;
Εμείς μόλις επιστρέψαμε από μια εβδομάδα επαγγελματικών ταξιδιών πρώτα στο κρύο Λονδίνο και μετά στη Θεσσαλονίκη όπου είμασταν μόνοι χωρίς παιδιά και σήμερα έχω περάσει όλη τη μέρα ανάμεσα σε αγκαλιές, αργά γεύματα, χουζουρέματα, πλυντήρια και καθαριότητες.
Καθώς η μέρα πλησιάζει στο τέλος, είμαι τόσο χαρούμενη που απολαμβάνω και πάλι το καθαρό μου σπιτάκι και τους ανατολίτικους αργούς ρυθμούς μου, που δεν θα μπορούσα να μην ανατρέξω σε μια ακόμη ανατολίτικη εμπειρία που είχαμε πρόσφατα και την οποία δεν έχω προλάβει ακόμη να μοιραστώ μαζί σας: 
το Χαμάμ.
Διότι μπορεί μεν να λατρεύουμε ζηλεύουμε το καλά δομημένο και ασφαλές επαγγελματικό περιβάλλον της Δύσης, αλλά η παράδοση που έχουμε κληρονομήσει από την Ανατολή για την ποιότητα ζωής δεν συγκρίνεται με τίποτε.
Άσχετα που κοντεύουμε να την ξεχάσουμε πια.

Αυτή η ανάρτηση λοιπόν θέλω να είναι μια αναφορά στις ρίζες όλων ημών που μοιραζόμαστε καταγωγή προσφυγική από την ανατολή και μια μνεία σε έναν τρόπο ζωής ξεχασμένο που όμως μοιάζει με έργο τέχνης.
Ελάτε σε ένα ταξίδι στην ανατολή... αυτή θα είναι μια μακρά, αργόσυρτη ανάρτηση κι ελπίζω να την απολαύσετε όσο κι εγώ...



Ως παιδί προσφύγων της Μικρασίας και Ανατολικής Ρωμυλίας, έχω μέσα μου φυλαγμένες ιστορίες για τα χαμάμ, μιας και οι γονείς μου ως παιδιά είχαν τη χαρά να τα βιώσουν ως μέρος της καθημερινότητάς τους πριν ακόμη αφεθούν στη λήθη και την ερήμωση. Η μαμά μου συχνά περιέγραφε σκηνές από το τελετουργικό, ανακατεμένες με οδηγίες για το πώς πρέπει να τρίβει κανείς σωστά το σώμα του με το σφουγγάρι και καταλήγοντας πάντα στον αφορισμό ότι "ποτέ στο μπάνιο του σπιτιού δε μπορεί κανείς να καθαριστεί τόσο καλά όσο σε ένα χαμάμ".

Όταν βρεθήκαμε οικογενειακώς -μια φορά κι έναν καιρό- στην Κωνσταντινούπολη και σταθήκαμε μπροστά στο διάσημο, ιστορικό Çemberlitaş Hamamı, έκανα σαν τρελή να δοκιμάσω αυτό το αρχαίο τελετουργικό για το οποίο είχα ακούσει τόσα πολλά.
Η μανούλα όμως αρνήθηκε σθενερά να αφήσει το βλαστάρι της να μπει σε δημόσια λουτρά, οπότε μου έμεινε ο καημός της ανατολίτικης εμπειρίας.
Από τότε δοκίμασα χαμάμ σε ξενοδοχεία και spa, αλλά ποτέ δεν ικανοποιήθηκε η λαχτάρα μου για μια αυθεντικά ανατολίτικη εμπειρία. Μέχρι τώρα. 

Το Al Hammam δεν είναι ένα λιτός ζεν χώρος που ανταποκρίνεται σε μια μόδα της εποχής.
Είναι μια μικρή ανατολή μέσα στην Πλάκα. 
Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, ένας χώρος στημένος εξ'ολοκλήρου με αντικείμενα και έπιπλα από το Μαρόκο που κρατάει με ευλαβικό σεβασμό την παράδοση του τουρκικού λουτρού. Από τις αυθεντικές pestemal πετσέτες, τα χειροποίητα σαπούνια και τον παραδοσιακό κετσέ, μέχρι τα αιθέρια έλαια, όλα φωνάζουν προσοχή στην παράδοση.





Μπαίνοντας στο χώρο, νιώθεις εξ'αρχής σαν στο σπίτι σου χάρη στην εξαιρετικά φιλόξενη διάθεση του προσωπικού. Η διαδικασία του λουτρού ξεκινάει στο μαρμάρινο δωμάτιο  με τις σκαλιστές βρύσες όπου μετά βίας μπορείς να δεις από τον ατμό.
Την πρώτη φορά δοκιμάσαμε την εμπειρία με τον καλό μου, διότι σε αντίθεση με τα περισσότερα χαμάμ, εδώ μπορεί κανείς να μπει μαζί με το ταίρι του χωρίς να χρειαστεί να χωριστεί από αυτό. Οι ρυθμοί έπεσαν αμέσως και οι κινήσεις μας έγιναν πιο νωχελικές.
Παραδοσιακή ανατολίτικη μουσική ακουγόταν σιγανά όλη την ώρα και μας παρέπεμπε σε εποχές άλλες.

Τη δεύτερη φορά, με παρέα από 9 φίλες γεμίσαμε το χώρο και τις πλάκες με σιγανές κουβέντες και διάθεση ανάλαφρη. Οι επιλογές είναι δυο. Είτε σαπουνίζεται κανείς μόνος και με τη βοήθεια της παρέας του, είτε το αναλαμβάνουν οι εξαιρετικές κοπέλες του χαμάμ με το μοναδικό τρόπο που περιλαμβάνει ακροβατικές κινήσεις και απίστευτα μεγάλη ποσότητα σαπουνάδας. Στη δεύτερη περίπτωση η περιποίηση περιλαμβάνει λούσιμο και μασάζ μέσα στη θεραπευτική ιδιότητα των ατμών.


Στη συνέχεια η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί με πιο εξειδικευμένα μασάζ που προσφέρονται στο χώρο, είτε με περιποιήσεις ομορφιάς. 
Στην επίσκεψη με τον καλό μου δοκιμάσαμε το couples massage και η ποιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας ήταν μακράν καλύτερη από οτιδήποτε έχουμε δοκιμάσει αλλού.
Η εμπειρία τους και η διάθεση να προσφέρουν ύψιστης ποιότητας υπηρεσίας τον επισκέπτη πραγματικά ξεχώρισε και εδώ.

 

Όταν όλη η διαδικασία καθαρμού πάντως τελειώσει, ο επισκέπτης νιώθει αναγεννημένος.
Κι επειδή δεν μπορεί μετά από μια τέτοια εμπειρία κανείς απλά να βγει στο δρόμο και να επιστρέψει στους ρυθμούς στης πόλης, η ιεροτελεστία δεν τελειώνει εδώ.

Οι καλές οικοδέσποινες του χαμάμ, οδηγούν τον επισκέπτη στο τελευταίο και εξίσου εντυπωσιακό στάδιο της διαδικασίας:
Έξω από την αποπνικτική ατμόσφαιρα του ατμού, στο φως, προς το μπλακονάκι με θέα την Ακρόπολη για τσάι με λουκούμι.
Διότι μετά τη σωματική ανάταση, λίγος χρόνος για να συνδεθείς και ψυχικά με τους ανθρώπους σου είναι ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί τέλεια η εμπειρία.


Αν θέλετε να απολαύσετε κι εσείς την μοναδική αυτή εμπειρία, το Al Hammam προσφέρει έκπτωση 10% στους αναγνώστες του Days of Bliss για όλες τις υπηρεσίες του καταλόγου μέχρι τις 31.12.2016, ακόμη κι αν η υπηρεσία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν δώρο.

Αρκεί να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό BLISSINHAMMAM όταν βρεθείτε στο ταμείο.

Το Al Hammam βρίσκεται στην οδό Τριπόδων 16 και Ραγκαβά στην Πλάκα και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2110129099.
Ενδεικτικά οι τιμές για τις περιποιήσεις που κάναμε εμείς είναι:
-Hammam self-administered 45min//25euro
(απολαύστε το χαμάμ μόνοι σας, κάνοντας απολέπιση με kese)
-Al Hammam 1hr//49euro
 (Χαμάμ 30', απολέπιση με γάντι kese 15', μασάζ και λούσιμο με αφρό από σαπούνι ελαιόλαδου 15')

Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Μαρινάκη και τις κοπέλες του Al Hammam για την αξέχαστη φιλοξενία.

Disclaimer: Άρθρα-προτάσεις σαν αυτό, υποστηρίζονται από συνεργασία με εταιρείες των οποίων προϊόντα ή υπηρεσίες χρησιμοποιώ, αγαπώ και προτείνω έτσι και αλλιώς. Με τον τρόπο αυτό επισφραγίζεται η εμπιστοσύνη μου στις εταιρείες αυτές, αλλά και υποστηρίζεται ευγενικά η καλή πορεία αυτού του blog.

7 σχόλια:

  1. καλα τι υπεροχο μερος ειναι αυτο??? δεν το ηξερα καν και σε ευχαριστω που το μοιράστηκες! για να δω το προγραμμα μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαριάννα μου, μου θύμισες μία απίστευτη εμπειρία και μία απίθανη ημέρα! Η παρουσίασή σου -όπως πάντα- εξαιρετική. Το φωτογραφικό υλικό υπέροχο. Μεταφέρει όλο το ζεν της εμπειρίας που βιώνει κανείς στο Al Hammam! Το μόνο σίγουρο ότι θα ξαναπάμε γιατί ήταν απίθανη όλη η περιποίηση!
    Σε φιλώ <3

    Ασπασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το φωτογραφικό υλικό σου για ακόμη μια φορά μας μετέφερε στον χώρο. Αν και έχω κι εγώ ακούσει από γιαγιά και μαμά για τα χαμάμ στην Ξάνθη του τότε, εγώ δεν έτυχε να δοκιμάσω κάτι παρόμοιο. Λες στο επόμενο ταξίδι μου στην Αθήνα να πάρω τον αντρούλι μου από το χέρι και να πάμε για χαλάρωση;
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς για το χαμάμ της Ξάνθης είναι οι ιστορίες που έχω ακούσει κι εγώ Κατερίνα :)

      Διαγραφή
  4. Πώπω υπέροχο... (κι εμένα ο μπαμπάς είναι Μικρασιατικής καταγωγής, από Σμύρνη. Όπως εμαθα χρόνια αργότερα, το "Έλλη" που κληρονόμησα από τη γιαγιά, είναι όνομα αρκετών Μικρασιατισσών)
    Οι φωτογραφίες απλά ταξιδεύουν. Με έπεισες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπωπωπωπωωωωωωωωωωω κανονική μυσταγωγία! Ζήλεψα πολύ!!! Έχω κι εγώ ρίζες από Ανατολή... η γιαγιά μου και ο παππούς μου, οι γονείς της μητέρας μου ήρθαν παιδάκια από την Σμύρνη. Ναι είμαι μισή Σμυρνιά και πάντα το αναφέρω με περηφάνια! Θα ήθελα μια φορά στη ζωή μου να επισκεφτώ ένα τέτοιο μέρος. Ευχαριστούμε για την ξενάγηση Μαριάννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...