2.12.13

Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού.

Βράδυ Τρίτης την προηγούμενη εβδομάδα.
Κοιμίζω-θηλάζω το μωρό και είμαι διαλυμένη από το βάρος της ημέρας.
Το τηλέφωνο χτυπάει και το σηκώνω. "Μα τί κάνω;" σκέφτομαι. Ποτέ δε σηκώνω τηλέφωνα τέτοια ώρα. Άσε που δεν έχω αναγνώριση στη συσκευή αυτή και απεχθάνομαι τις εκπλήξεις. Σχεδόν έχω μετανιώσει καθώς το ακουστικό πλησιάζει στο αυτί μου. 

Στην άλλη άκρη, γνώριμη φωνή γλυκειάς φιλενάδας. 
"Έλα, ξέρω ότι κοιμίζεις τα παιδιά, αλλά δεν μπορούσα να μη σε πάρω. Αγιοκατατάχθηκε ο πατέρας Πορφύριος". Νέο δυναμίτης. Ούτε θυμάμαι τί ψέλισα. Απότομη αλλαγή πίεσης στην καμπίνα του μυαλού.

Σήμερα λοιπόν 2 Δεκεμβρίου 2013 είναι η πρώτη χρονιά που γιορτάζουμε έναν ακόμη άγιο στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη!


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε στην αγιοκατάταξή του μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Αν ακούσατε καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα στην περιοχή σας, ίσως να ήταν αυτό η αιτία.
Στις συνειδήσεις όλων μας φυσικά, θεωρείται άγιος πολύ πολύ νωρίτερα από την ανακήρυξη του Πατριαρχείου. Αν υπάρχει εκεί έξω κάποιος που δεν έτυχε να τον "γνωρίσει" ακόμη, μπορεί να πάρει μια γεύση εδώ και να διαβάσει ένα δείγμα της διδασκαλίας του εδώ.
Όσοι τυχεροί πρόλαβαν και τον γνώρισαν από κοντά, ήξεραν ότι έχουν δίπλα τους θησαυρό. Έναν αληθινό θεραπευτή ψυχών.
Οι υπόλοιποι προσπαθούμε να ψιλαφήσουμε την γλυκύτατη ύπαρξή του μέσα από το πλήθος των βιβλίων και των ιστοριών που κυκλοφορούν στόμα με στόμα.
...ναι, και μελαγχολούμε που περάσαμε ξυστά από μια τέτοια μορφή χωρίς να τη συναντήσουμε ποτέ.

Το γνωστό ροζ βιβλίο με το βίο και τη διδασκαλία του ήταν από τα πρώτα που έπεσαν στα χέρια μου τον καιρό της άγριας νιότης και διαβάζοντάς το τότε θυμάμαι να λέω: "π.Πορφύριε, αν ακους πραγματικά από εκεί που είσαι βρες μου έναν πνευματικό να είναι γλυκύς σαν εσένα". Οι μήνες πέρασαν, ο πνευματικός βρέθηκε και φαντάζεστε την εκπληξή μου όταν μια μέρα εκεί που κουβεντιάζαμε με τον πνευματικό, μου είπε: "τον π.Πορφύριο τον έχεις ακουστά; Έζησα χρόνια κοντά του, πνευματικοπαίδι του. Μου είχε και παρατσούκλι και με κορόιδευε με αυτό χαϊδευτικά".

Την ευχή του να έχουμε!


Update:
Μετά από τη δημοσίευση αυτής της ανάρτησης, πολλοί φίλοι μου στείλατε λινκς με πληροφορίες, δημοσιεύσεις & συνεντέυξεις για τον Άγιο Πορφύριο. Τα περίσσοτερα από αυτά δεν τα ήξερα καν. Σας ευχαριστώ παααρα πολύ. Σκέφτηκα λοιπόν να τα μεταφέρω όλα κάτω από αυτό το ποστ, ώστε να υπάρχουν εδώ σαν αρχείο.

Απολυτίκιον & Ακολουθία του εν Αγίοις Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου 



Ένας Ιεράρχης γράφει για τον Όσιο Πορφύριο


7 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι πως η εποχή μας είναι αρκετά "άγρια" και η παρουσία των Αγίων είναι σημείο αναφοράς για όλους τους ανθρώπους. Αρκεί να θελήσουμε μέσα μας, φυσικά, να το δούμε και να το βιώσουμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη ανάρτηση! ανατρίχιασα με την κουβέντα του πνευματικού σου...
    Την ευχή του να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να'σαι καλά! Εγώ μάλλον θα ήμουν ορφανή χωρίς αυτόν, και δεν το λέω μεταφορικά!...Καλημέρα Μαριάννα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...